Ruža šípová

Ruža šípová ľudovo šípky predstavujú najlepšiu zásobáreň vitamínu C. Je známe, že ho obsahujú najviac zo všetkých prírodných zdrojov. Plody dozrievajú práve v týchto dňoch a prvé mrazy im len dodajú na chuti.

10020038

Využitie šípok je hlavne pri tých ochoreniach, kde je potrebné dodať organizmu zvýšené množsto vitamínu C, ako je prechladnutie alebo chrípka. Vhodné sú aj pri prevencii pred týmito ochoreniami a pri celkovom posilnení organizmu. Okrem čajových zmesí sa z nich dajú robiť aj iné pokrmy alebo nápoje. Na Internete je možné najsť množstvo receptov. Najčastejšie sa okrem už spomenutého čaju pripravuje šípkový džem, alebo šípkové víno. Ak chceme mať šípky po celú zimu je najlešie urobiť si ich zásoby sušením.

Šípkový džem

Na 1 kg očistených šípok treba 250 - 300 g cukru. Zo šípok odkrojíme čierne konce, očistíme, prekrojíme a zbavíme jadierok. S trochou vody ich rozvaríme do mäka. Potom ich prepasírujeme, pridáme cukor a znova povaríme. Nalejeme do fliaš, uzatvoríme a necháme vychladnúť.

Šípkový čaj

Aby sme varením nestratili vitamín C je najlepšie pripravovať čaj luhovaním šípok za studena a čaj sa potom len prihrievať. Na pol litra vody potrebujeme asi jednu až jeden a pol polievkovej lyžice rozdrvených usušených šípok. Zalejeme ich studenou vodou a necháme niekoľko hodín namočené. Najlepšie cez noc, aby hneď ráno mali k dispozícií výborný čaj. Takto vyluhované ich zohrejeme, precedíme a dochutíme medom.

Šípkové víno392039_315716661774737_489407784_n

Na približne 20 litrov šípkového vína potrebujeme 6 kilogramov očistených a umytých šípok, 6 kilogramov cukru a 25 litrový demižón. Cukor rozpustíme v teplej vode a necháme vychladnúť. Do demižonu nasypeme šípky, vysypeme tretinu až polovicu sáčku s vinnými kvasnicami, zalejeme cukrovou vodou a doplníme po hrdlo vychladnutou prevarenou vodou. Uzavrieme kvasnou zátkou a v tmavej teplej miestnosti necháme kvasiť 4 - 6 týždňov. Kedy je vykvasené poznáme podľa toho keď nám viac ako polovica šípok klesne na dno. Víno stočime a precedíme cez plátno, aby sme ho zbavili kvasiniek. Dáme ho do menšieho demižona tak aby bol naplnený po hrdlo a necháme dokvasiť ešte aspon týždeň. Potom stáčame do fliaš a uložíme do tmavej chladnej miestnosti. Šipkové víno najlepšie chutí, keď postojí apoň jeden rok.