Orgován

Symbolom mája je určíte orgován. Rozkvitnuté kríky nájdeme skoro všade. Jeho fialové kvety krášlia naše záhrady a ulice. No len málokto vie, že má aj liečivé účinky. Tých je hodne.

P5183537

Z kvetou sa pripravuje čaj, ktorý okrem nádhernej vône, pomáha pri migréne, bolestiach hlavy a dokáže ukľudniť rozbúrený žalúdok. Stačí keď hrsť kvetov zalejete šálkou horúcej vody a necháte pol hodinu lúhovať.

P5183544Tiež pomáha pri reumatických bolestiach. Rozdrvené kvety polejeme octom a zabalíme do bavlnenej utierky. Prikladáme na postihnuté miesto.

Ak máte radi limonády, tak si pripravte orgovánový sirup. Ten vás doslova omámi svojou vôňou. Príprava je klasická ako pri iných druhoch sirupov. Najskôr si pripravíme cukrovú vodu. Pomer ingrediencií je jeden k jednej. Napríklad šálku z každého. Cukor rozpustíme v horúcej vode. Keď je rozpustený pridáme kvety orgovánu. Tiež jednu šálku a pomaly cca 15 minút varíme na miernom ohni. Len tak, aby nám to prebublávalo. Pridáme pol citrónu a necháme vychladnúť. Precedíme a naplníme fľašky, ktoré uskladníme v chladničke. A na teplé dni máme výborné osvieženie.

Z kvetov si môžeme pripraviť aj voňavý cukor. Stačí zmiešať cukor s kvetmi orgovánu a nechať pár dni na tmavom chladnom mieste. Sem tam to pretrepeme a nakoniec vyberieme kvety. Ostane nám voňavá pochúťka.

Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.