Chmeľ

Keď sa povie chmeľ, tak každému sa automaticky vybaví pollitrový pohár plný piva. Dodáva mu typickú horkastú chuť. Okrem chuti v pive má tato rastlina aj liečive účinky. Podporuje hlavne duševné zdravie. Vie utíšiť nerovnú sústavu a pomáha lepšie zaspať. Tiež pomáha pri trávení ťažkých jedál a podporí chuť do jedla. Takže jedným pivom po jedle nič nepokazíte.

IMG_6960

Chmeľový odvar vás zaručene uspí. Pri problémoch so spánkom a zaspávaním, sa odporúča zaliať 3 lyžičky chmeľových šišiek štvrť litrom vody a nechať štvrť hodinku lúhovať. Za pár minút sa vám po vypití začne driemať, a nestihnete spočítať ani prvý tucet ovečiek.

So spánkom vám pomôže aj chmeľový vankúš. Pokvapkajte chmeľové šištičky alkoholom najlepšie vodkou, alebo liehom ktorý má neutrálnu vôňu. Pridajte aj iné bylinky napríklad sušenú mätu, levanduľu, materinu dúšku, ružové lupienky, alebo harmanček a túto zmes vložte do plátenného vrecka. Vrecko si položte na vankúš k hlave, zaručí vám tak dobý spánok.

Chmeľ si môžete pridať aj do kúpeľa, ktorý upokojí váš vystresovaný organizmus a podráždené nervy. Extrakty z chmeľu majú omladzujúci účinok na pleť. Preto niektoré pivovary a wellnes začali ponúkať pivné kúpele.

Treba si dať ale pozor. Rastlina je vo väčších dávkach jedovatá a plesnivé šištice môžu zapríčiniť otravu.