Divozel malokvetý/veľkokvetý

Iste ste si všimli, že mnohé cesty lemuje majestátna vysoká bylinka obsypaná sýto žltými kvetmi. Je to divozel. Pre jeho vzrast a podobu sa ľudovo nazýva aj kráľovská svieca a niekde aj volov chvost.

460166_article_photo_bhrutsq_900x

Ľudia ho používajú už od nepamäti. Už v antike slúžil ako liek na priedušky a pľúca. V rímskej dobe do jeho listov balili figy, aby zostali dlho čerstvé. Kvety sa používali na výrobu knôtov do sviečok. Ich žltú farbu využívali staršie dámy na farbenie vlasov.

460166_article_photo_jxnuykj_600xDivozel sa užíva hlavne pri prechladnutí, alebo chorobách dýchacích ciest. Uvoľňuje hlieny a čistí priedušky. Je výborný pri kašli, chrapote, lieči zápal hrtana a zmierňuje dráždenie horných dýchacích ciest. Zvonka veľké čerstvé listy divozela môžeme prikladať na rôzne bolestivé miesta a rany. Jeho využitie je hlavne v sušenej podobe nakoľko kvety rýchlo vednú. Ale je možné ho pripraviť aj čerstvý. Používa sa aj v kuchyni, napríklad ako súčasť rôznych polievok vhodných na leto.

Receptov je veľa a tu je pár z nich.

Odvar: pri chronickom kašli a zápaloch hrdla vás môže silný odvar rýchlo „postaviť na nohy“. Navyše, podporuje potenie, preto je užitočný pri horúčkovitých prechladnutiach spojených so silným kašľom. Dávkovanie je 50g (cca dve a pol lyžice) na pol litra vody. Rastlink460166_article_photo_zncgn1b_600xu prelejte horúcou vodou, nechajte spariť desať minút a preceďte.

Sirup z čerstvých kvetov: nazbierané rozkvitnuté kvety sa zasypú kryštálovým cukrom, dajú sa v sklenenom zaváraninovom pohári na slnečné miesto a asi po 3 týždňoch vznikne veľmi dobrý - tmavý sirup, ktorý sa používa pri liečbe kašľa. Denne 2 polievkové lyžice ráno a večer.

Sirup zo sušených kvetov: Ak trpíte silným chronickým kašľom, môžete vyskúšať sirup z usušeného divozela. Príprava je trošku dlhšia, ale výsledok stojí za to. V panvici zohrejte 500g (cca štyri čajové šálky) odvaru, alebo výluhu. Pridajte 500g medu, prípadne nerafinovaného cukru a miešajte, kým sa neroztopí. Následne stačí zmes nechať vychladnúť vo fľaši z tmavého skla. Dôležité je, aby mala korkový uzáver, pretože pri možnej fermentácii sirupu šroubovací uzáver exploduje.

Upozornenie: Droga je vo všeobecnosti neškodná, môže sa používať dlhodobo, avšak pri používaní listov, môže plsť z nich pôsobiť dráždivo. Preto je dobré nálev pred použitím precediť. Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.