Púpava lekárska

Asi by to ani nebola jar, keby celé lúky okolo nás nezožltli. To púpava kvitne. Nie je to len kvietok a pre mnohých len burina, ale už ako jej meno napovedá jedná sa o liečivú rastlinu.

IMG_6137Púpava sa vyskytuje na jar skoro všade, či sú to lúky alebo len zaburinené plochy.  Jej liečivé účinky zodpovedajú jej rozšíreniu. Tiež sú také široké. Podporuje trávenie, čistí žalúdok, osoží pri chorobách pečene a žlčníka, pri cukrovke, hemoroidoch. Pomáha pri reume, dne a kĺbových ťažkostiach. Púpavový odvar vynikajúco prečisťuje organizmus. Jej listy sú na jar zásobárňou vitamínov. Ja som si vyskúšal pár receptov z púpavy.

Púpavový sirup

Niekedy pre svoju konzistentnosť nazývaný aj púpavový med. Čo je nesprávne a dvíha žlč hlavne včelárom. Ja s nimi súhlasím, lebo medom je len produkt včiel. Ostatné  výrobky za použitia cukru by sa tak nemali označovať. Na sirup potrebujeme 300 gramov čerstvo nazbieraných kvetov púpavy, liter vody a kilogram cukru. Púpavové kvety poriadne opláchneme, zalejeme vodou a pridáme cukor. Za občasného miešania privedieme do varu a varíme asi 15 minút. Odstavíme a necháme 24 hodín lúhovať. Precedíme cez plátno a precedenú tekutinu ešte varíme na miernom ohni asi 30 minút. Ešte teplý sirup nalejeme do pripravených sklenených pohárov a dobre uzavrieme.

Púpavové falošné kapary

Naložené ešte neotvorené púpavové púčiky vraj chutia ako kapary. Včera som to prvý krát skúsil spraviť, tak ešte výsledok nepoznám a neviem posúdiť. Tu je recept: 250 g púpavových púčikov, voda na ich zvarenie, ocot, soľ. Puky púpav opláchneme pod studenou tečúcou vodou, potom ich nasypeme do vody a privedieme k varu. Ďalej nevaríme, precedíme a necháme usušiť. Usušené púčiky skladáme vo vrstvách do pohára a každú vrstvu posypeme soľou. Keď je pohár plný zalejeme ho čistým octom a necháme v chlade a tme niekoľko dní odležať.

412860_article_photo_zyiIpZY0_900x

Púpavové pesto

Treba povedať, že toto je horkejší variant pesta. Použil som zbytky z čistenia púpavových pukov a pridal pár listov. Recept je taký istý ako na iné typy pesta. Rozmixoval som púpavovú zmes s olivovým olejom, použil vlašské orechy a len trochu prisolil.

412860_article_photo_lyWFoiG0_900x