Medvedí cesnak

Jedným z prvých poslov jari je aj medvedí cesnak. Rastie na vlhkých lúkach okolo lesných potokov, ktoré sú pokryté jeho zelenými listami a vo vzduchu už zďaleka cítiť vôňu cesnaku. S tým má len túto podobnosť.

04020003

V suchom stave nemá bylina až také liečivé účinky, preto je ju najlepšie konzumovať čerstvú. Ja som si pripravil pár pochutín ku jedlám.

Bylinkové masloP1070870

Na bylinkové maslo potrebujeme jedno mäkké maslo, trošku ľanových semienok, soľ a nadrobno nakrájané alebo rozmixované listy medvedieho cesnaku. Po sezóne zberu môžeme použiť aj sušené listy. Všetko spolu vymiešame a vypracujeme hladkú zmes. Vytvarujeme do valčeka, zabalíme do alobalu a necháme v chladničke stuhnúť. Takto ochutené maslo sa výborné hodí na hrianky, alebo ako príchuť ku grilovanému mäsu či steaku.

 PestoP1070865

Bazalku v klasickom peste môžeme nahradiť medvedím cesnakom. Celé listy vložíme do mixéru. Pridáme  mandle, pistácie, ľanové semená a zalejeme olivovým olejom aby zmes nebola suchá. Ja som pridal aj kúsok masla na celkové zjemnenie chuti. Takto vyrobené pesto môžeme použiť na špagety alebo ako príchuť ku grilovanému mäsu. Je dobré aj len tak s hriankou, len to netreba prehánať, lebo medvedí cesnak je vo väčšom množstve ťažký na žalúdok.

Liehový macerát

Jednou z mála možností uchovania liečivých účinkov tejto byliny je naloženie v alkohole. Listy pokrájame na drobné kúsky. Naplníme fľašu a zalejeme alkoholom. Použil som 40% vodku. Zavrieme a necháme luhovať na teplom svetlom mieste. Po dvoch týždňoch zlejeme. Užívame 10 až 15 kvapiek denne. Tieto kvapky podporujú pamäť, predchádzajú vápenateniu ciev a odstraňujú mnohé iné ťažkosti.

Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.