Šípky v kozmetike

Ruža šípová a jej plody ľudovo nazývané šípky sú nielen zásobárňou vitamínu C. Využitie našli aj v kozmetike. Už v starom Grécku a Ríme sa okvetné lístky sa používali do kúpeľov a tiež ako prísada do olejov.

434813_article_photo_yxmdfj5_900x

Asi najznámejšou formou použitia pre kozmetické účely je šípkový olej. Považuje sa za jeden z najlepších bylinných olejov. Pri pravidelnom používaní zabezpečí dlhotrvajúci mladistvý vzhľad. Hodí sa pre zrelú a suchú pleť.  Najlepší je samozrejme čistý 100% -ný, za studena lisovaný šípkový olej. Ten si v domácich podmienkach dosť ťažko pripravíme. Môžeme si však urobiť domácu náhradu za takýto olej.

434813_article_photo_jnuoopw_600xŠípkový olej

Potrebujeme: 4 lyžice nasekaných šípok, u ktorých sme odstránili jadierka a chĺpky, 0,5 litra kvalitného oleja (panenský olivový alebo slnečnicový), 2 lyžice liehu.

Postup: Kúsky šípok zalejeme olejom (musia byť úplne ponorené) a všetko necháme na pokojnom mieste lúhovať. Každý deň pretrepeme. Po štrnástich dňoch precedíme, plody riadne vytlačíme, pridáme lieh a nalejeme do pohára. Uschováme v chladničke. Olejom si masírujeme pokožku.

Šípky možno použiť aj vo forme masti, alebo ako pleťovú masku.  Možností je veľa. Ja som  pre Vás vybral týchto pár receptov.

Šípková masť

Potrebujeme: 150 g kokosového oleja, 2 lyžice nasekaných šípok, 1 lyžičku liehu.

Postup: Kokosový olej rozpustíme, keď začne bublať tak do neho prisypeme šípky. Všetko necháme 3 minúty variť. Potom odstavíme a necháme 6 hodín odpočívať. Potom zmes jemne prihrejeme, všetko riadne prešľaháme ručným šľahačom a precedíme cez jemné sitko. Na koniec pridáme lieh. Masť skladujeme v chladničke. Hotová vydrží aj 60 dní. Masť je na  vonkajšie použitie aplikovaním na pokožku.

434813_article_photo_ygb8gxe_600xVyživujúca pleťová maska

Potrebujeme: 1 lyžicu čerstvých šípok (zbavených semienok a chĺpkov), 1 lyžičku tvarohu.

Postup: Všetky uvedené prísady rozmixujeme a vzniknutú zmes potom nanesieme na tvár a dekolt. Necháme 20 minút pôsobiť.

Hydratujúca pleťová maska

Potrebujeme: 1 lyžicu čerstvých šípok (zbavených semienok a chĺpkov), 1 lyžicu nahrubo nastrúhanej uhorky, 1 lyžicu kyslej smotany.

Postup: Ingrediencie spoločne rozmixujeme, vzniknutú zmes v silnej vrstve nanesieme na tvár a dekolt a necháme 20 minút pôsobiť.

434813_article_photo_5jt1n5i_900x

Podpora rastu vlasov

Potrebujeme: 3 lyžice čerstvých šípok, 0,5 litra kvalitného bieleho vína

Postup: Ingrediencie zmiešame dohromady a všetko necháme 14 dní na teplom mieste lúhovať. Každý deň pretrepeme. Po uplynutí tejto doby precedíme (cez jemné sitko či plátno, aby sme odstránili chĺpky), nalejeme do pohára a skladujeme v chladničke. Denne masírujeme vlasovú pokožku, necháme hodinu pôsobiť.

Množstvo receptov z byliniek nájdete aj na stránke www.byliny.sk. Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.