Lopúch

Lopúch obsahuje množstvo liečivých látok.  Hlavnou liečivou schopnosťou lopúcha je čistenie krvi. To ho radí medzi výborné rastlinné prostriedky na kožné choroby. Osoží pri ekzémoch a ošetrovaní vlasovej pokožky. Je dobrý proti lupinám a na mastné vlasy. Tiež napomáha látkovej premene, pri poruchách trávenia a cukrovke. Dokonca dokáže aj mierne rozpúšťať žlčové a močové kamene.

IMG_6779

Lopúchový odvar na prečistenie krvi: čajové lyžičky lopúchového koreňa dáme variť do 1/2 litra vody a 5 hodín necháme lúhovať. Potom necháme zovrieť a 1 minútu povariť. Pijeme 3 šálky denne.

Lopúchový obklad: vychladnutý lopúchový odvar zohrejeme na 60 stupňov. Namočíme do neho utierku a ešte keď je teplá ju prikladáme na miesta postihnuté ekzémom.

V niektorých krajinách sa pestuje a používa sa do jedál. V Japonsku sa pridávajú listy lopúcha do šalátov a polievok. A jeho koreň používajú ako ostatnú koreňovú zeleninu, ako je mrkva alebo zeler. Na Kaukaze sa považuje za tradičnú zeleninu. V prvom roku rastu je koreň šťavnatý a po uvarení vhodný na konzumáciu. Teba si dať pozor na staršie korene. Neodporúča sa používať preparáty z lopúcha tehotným a dojčiacim matkám.