Prvosienka jarná

Kvitne na jar a jej žlté kvietky potešia každého. Aj toho, kto nevie, že sa jedná o jednu z najliečivejších byliniek. Jej liečivé účinky poznali už starí Gréci.

 Prvosienka jarná

Liečivá hodnota prvosienky je v obsahu saponínu, ktorý zrieďuje hlieny v prieduškách a pľúcach, čím uľahčuje odkašliavanie. Kvety a listy sú taktiež bohaté na vitamín C a betakarotén, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a pomáhajú posilniť imunitný systém. V prvosienke nájdeme aj minerály ako draslík a vápnik. Kvety prvosienky sú dobrou prísadou do inhalačných zmesí na dýchacie orgány a do bylinkových kúpeľov. Zápar z prvosienky je tiež výborným prostriedkom na posilnenie nervov a srdca, zmierňuje migrénu a nervové bolesti hlavy, vynikajúco pôsobí proti zápalom srdcového svalu, vodnatieľke a sklonom k porážke.

Prvosienka sa používa hlavne v bylinných zmesiach.

Čajová zmes pri zápale priedušiek: 50 g kvetu prvosienky, 10 g kvetu divozela, 10 g kvetu podbeľa, 10 g kvetu bazy čiernej, 10 g kvetu slezu. Čajovú zmes dobre premiešame, 1 IMG_6160polievkovú lyžicu zalejeme ½ l vriacej vody, necháme 10 minút odstáť, precedíme.

Čajová zmes na prečistenie: 30 g prvosienkových kvetov s kalichom, 30 g sedmokráskových súkvetí, 30 g  brezových listov a 30 g žihľavovej vňate. Zapariť vriacou vodou ( 1ČL/1 šálka) a lúhovať 10 minút. Užívať 6 týždňov 3-krát denne 1 šálku.

Prvosienkové víno: kvetmi prvosienky (celé okolíky) naplníme fľašu voľne až po hrdlo a zaleje vínom. Kvety musia byť ponorené. Fľašu ľahko uzatvoríme a necháme stáť 14 dní na slnečnom mieste.

Treba si dať pozor na to, že predávkovanie môže vyvolať hnačku, lebo rastlina má aj mierne laxatívne účinky a vo väčších dávkach je jedovatá.

Koreňový systém je u všetkých prvosienok chránený. Preto ho nezberáme, ale zadovážime si korene prvosienky jarnej z lekárne.

Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.