Podbeľ liečivý

P3152937Jedným z poslov jari je malý nenápadný žltý kvietok trochu podobný púpave. Podbeľ lekársky. V posledných rokoch mám dojem, že sa  pomaly vytráca z našej prírody a čim ďalej je ho ťažšie nájsť. Ale stále sa vyskytuje na jeho typických miestach. Sú to hlavne vlhké miesta na lúkach, alebo okolo ciest najmä v priekopách a rumoviskách.

Osoží pri chorobách dýchacích ústrojov, je to hlavne pri zápaloch priedušiek. Napomáha aj pri látkovej premene. Kvety ale aj listy podbeľu sa používajú v mnohých bylinkových receptov. Je to buď bylinkový odvar, kde podbeľ môžeme použiť aj samostatne, alebo ho môžeme použiť v zmesi s inými bylinkami. Tu je pár receptov.

P4053129

Odvar na podporu vykašliavania

Potrebujeme sladké drievko, kvet alebo listy podbeľu, koreň alebo kvet ibišu, listy skorocelu. Z každej bylinky rovnaký diel. Sparíme ich horúcou vodou a denne pijeme tri šálky. Najlepšie ochutené medom.

Sirup

Na sirup sa dajú vyžiť jednak kvety podbeľu ako aj jeho listy. Na 500 gramov kvetov a 100 g listov potrebujeme zhruba dva kilogramy cukru a šťavu z dvoch citrónov. Kvety a listy P4053142prepláchneme studenou vodou a zmyjeme z nich nečistoty. Do zaváracieho pohára postupne vrstvíme zmes listov a kvetou a každú vrstvu zasypeme cukrom. Keď máme pohár naplnený, tak ho uzavrieme a na 8 týždňov dáme na chladné a tmavé miesto. Takto vzniknutý sirup scedíme a následne necháme prejsť varom.

Podbeľová pleťová maska

Potrebujeme 20 čerstvých umytých listov podbeľa, ktoré podrvíme na kašu a nanesieme na čistú pokožku tváre. Následne necháme pôsobiť 15 – 20 minút. Nakoniec tvár opláchneme čistou vodou. Takáto maska je vhodná u ľudí s mastnejším typom pleti, ktorí trpia na akné či iné zápalové ochorenia pokožky. Maska sa dá použiť aj na iné časti tela.

Pozor, podbeľ (čiže aj sirup, alebo med) by sme nemali podávať malým deťom a tehotným a dojčiacim ženám. V nadmerných dávkach môže vyvolať nevoľnosť, vracanie, nespavosť, podráždenosť a zvýšený tlak. Doba užívania by nemala prekročiť 5 týždňov. Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom, alebo lekárnikom.