Pagaštan konský

Gaštany nie sú len zábavkou pre deti na vytváranie rôznych figuriek, i keď treba povedať že je to celkom milé, no hlavne treba oceniť ich liečivé účinky, ktoré ľudia využívajú už od nepamäti.

Gaštan svoj prívlastok konský dostal zrejme preto, že ho v minulosti  dávali koňom do krmiva. A ak boli choré, tak im pomohol vyzdravieť.

436455_article_photo_uxqsg6n_900x

Viac ako vnútorne sa plody pagaštanu využívajú na vonkajšie použitie. Osožia pri hemoroidoch, kŕčových žilách, zápaloch žíl a priaznivo ovplyvňujú krvný obeh. Extrakt z plodov znižuje hladinu cholesterolu. Výťažky z plodov pagaštanu môžete použiť aj pri výrobe mastí slúžiacich na podporu liečby kŕčových žíl a reumatizmu. Dokonca ich ani nemusíte spracovávať. Stačí ich iba vysypať na podlahu a bosými nohami sa po nich poprechádzať.

436455_article_photo_iruiiaj_600xGaštanový olej

20 gaštanových plodov nastrúhame alebo nakrájame (môžeme aj nadrviť), pridáme hrsť nasekaných vetvičiek rozmarínu (čerstvé alebo sušené), hrsť kvetov rebríčka (čerstvého alebo sušeného), všetko vložíme do sklenenej fľaše a zalejeme olejom. Olej vyberajte podľa svojho uváženia olivový, mandľový, slnečnicový, alebo sezamový. Po troch týždňoch lúhovania zlejeme cez plátno. Použitie: 3x denne potierať boľavé nohy (kŕčové žily), alebo masírovať lymfatické opuchy.

Kúpeľ

Gaštany posekajte na jemné kúsky. Polhodinu povarte vo vode a v odvare si okúpte nohy. Kúpeľ nesmie byť horúci ( maximálne 37 stupňov).

Pagaštanová masť

Potrebujete na ňu čerstvé nastrúhané plody pagaštanu, ktoré vmiešate do pol kila rozpustenej masti. Masť má byť úplne zahustená gaštanmi. Niekoľko minút ju povarte a nechajte odstáť. O tri dni ju opäť prevarte a postup opakujte ešte raz alebo dvakrát. Po 10 dňoch ju preceďte a zlejte do menších nádob. Skladujte na chladnejšom tmavom mieste. V žiadnom prípade ju nekonzumujte, slúži len na vonkajšiu aplikáciu.

436455_article_photo_yavrequ_900x

Množstvo receptov z byliniek nájdete aj na stránke www.byliny.sk. Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.