Rakytník rešetliakový

Pichľavý ker, ktorý sa na jeseň vďaka svojim plodom zafarbí do oranžova. Rakytník je niekedy nazývaný aj citronovníkom severu. Už jeho jedna bobuľa vraj pokryje dennú dávku vitamínu C. Okrem neho obsahuje aj iné účinné látky.

366669_article_photo_pPPfW4U0_900x

Rakytník je rastlina, ktorú ľudstvo pozná a využíva viac ako 2.500 rokov, hlavne vďaka tomu, že sa vyskytuje takmer kdekoľvek na na svete. Už počas výprav Alexandra Veľkého sa jeho vojaci zvykli  ním posilňovať a dopĺňať sily po tom, čo videli kone jesť plody rakytníka. Rakytník je vhodný hlavne na dopĺňanie vitamínov, na celkové posilnenie organizmu a imunity. Tiež je vhodný proti infekciám a stresu a tiež priaznivo pôsobí na krvný obeh a na sliznicu dýchacieho a tráviaceho traktu.

Z rakytníka môže použiť takmer všetko. Okrem plodov majú liečivé účinky aj listy a kôra. Plody môžete konzumovať aj surové. V takomto stave sú najchutnejšie a najúčinnejšie. Okrem toho ich môžeme usušiť alebo z nich vyrobiť sirup, marmeládu či likér. Ja som klasicky vyrobil sirup. Ten je na užívanie najmenej 366669_article_photo_WCkVuak0_600xproblémový a pri dobrej technológii nezničíme účinné latky.

Rakytníkový sirup:

Potrebujeme: 3l rakytníkových plodov, vodu, 20 g kyseliny citrónovej, cukor

Postup: plody rakytníka rozmačkáme alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku. Zalejeme dvomi litrami vlažnej vody a pridáme kyselinu citrónovú. Necháme 24 hodín stáť. Potom precedíme a prepasírujeme cez sitko. Mierne zohrejeme, len tak aby sa mám rozpustil cukor. Na 1 liter šťavy dáme 900 g cukru. Do fliaš plníme ešte teplé.

Rakytníkový likér:

Postup: rozmačkané bobule zmiešame s vodkou a necháme 8 dní stáť. Potom rozpustíme cukor v menšom množstve vriacej vody a necháme vychladnúť. Zmes vodky s rakytníkom precedíme a zmiešame s cukrovou vodou. Opäť precedíme a naplníme do fliaš. Necháme stáť asi tri mesiace.

Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.