Bylinkové kúpele

Raz za čas, hlavne v týchto studených dňoch, každému dobre padne ponoriť sa do vane plnej horúcej vody a len tak relaxovať. Pustiť všetky myšlienky von z hlavy a oddávať sa príjemným pocitom.

Rozoznávame viac druhou bylinných kúpeľov. Úplný kúpeľ, kedy si napustíme plnú vaňu do ktorej sa ponoríme. Odporúča sa aby srdce kúpajúceho ostalo nad vodou. Ďalší spôsob je sedací kúpeľ, kedy vo vani sedíme. Voda by mala v tomto prípade siahať nad obličky. Potom sú ešte kúpele špecifických častí tela napr. nôh.

Bylinný kúpeľ si môžeme pripraviť buď vložením byliniek priamo do vane, alebo vylúhovaním v nádobe s teplou vodou a jej obsah vliať do vane. Na kúpeľ potrebujeme 200 až 300 gramov čerstvých byliniek (časti rastlín – kvet, byľ, list) alebo 20 až 100g gramov sušených byliniek (drogy). Najlepšie je bylinky vložiť do plátenného vrecúška, aby vám neplávali po celej vani. Prípadne si môžete kúpiť  pripravené vrecko s bylinným kúpeľom. Vrecúško s bylinkami vložíme do vane s vodou teplou 36 – 37o C a necháme lúhovať 10 minút, alebo ho vylúhujeme 10 až 20 minút v zovretej vode a vlejeme aj s ním do vane. Samotný kúpeľ by nemal trvať dlhšie ako 20 minút. Po kúpeli sa osprchujte, najlepšie vlažnou vodou a uterákom si premasírujte celé telo, aby sa rozprúdila krv.

Brezakúpeľ má regeneračný, dezinfekčný účinok a uvoľní zapchaté póry. Na úplný kúpeľ potrebujeme 100 gramov sušených listov, ktoré prelejeme jedným litrom vriacej vody, po 20 minútach scedíme.

Harmanček - je zdravý pre pleť a kúpeľ môžete použiť na jej spevnenie. Kúpeľ upokojuje podráždenú pokožku a pôsobí mierne potopudne. Teplý sedací kúpeľ s harmančekovým odvarom blahodarne pôsobí na hemoroidy, alebo zlatú žilu. Harmanček čistí, dezinfikuje, pôsobí antistresovo a utišujúco. Na 1 vaňu vody použijeme 150 až 200g kvetov harmančeka.

Hroznový list -  kúpeľ dokonale relaxuje, uvoľňuje, zlepšuje cirkuláciu krvi a pôsobí proti opuchom nôh.

Levanduľa - tento kúpeľ prináša pocit úľavy, osvieženia a regenerácie, obzvlášť príjemne pôsobí vôňa kvetov. Pomáha pri nervozite, nespavosti, na upokojenie po psychicky náročnom dni. Zbaví vás stresu a podráždenosti. Na 1 vaňu je potrebných 50g drogy (kvetov a vňate).

Materina dúška - kúpeľ pozitívne pôsobí na regeneráciu psychicky a nervovo vyčerpaných ľudí. Nervózni a podráždení ľudia sa cítia po týchbylinyto kúpeľoch v oveľa lepšej pohode. Kúpeľ pomáha tiež pri reumatizme. Okrem toho materina dúška pomáha pri chorobách dýchacích ciest, alebo poruchách trávenia. Na úplný kúpeľ potrebujeme 200 g byliny.

Medovka lekárskabylinka osoží pri vyčerpanosti spojenej s nespavosťou. Povznáša náladu, upokojuje myseľ, podporuje pamäť, zvyšuje koncentráciu a harmonizuje psychiku. Je vhodná pri nachladnutí a zvýšenej teplote, pretože podporuje potenie a zmierňuje bolesti hlavy. Tiež účinkuje proti reumatickým bolestiam. Medovku, alebo medovkové prípravky je najlepšie užívať doma v pokoji, prípadne večer, pretože znižujú schopnosť koncentrácie. Na kúpeľ potrebujeme 50 až 60 gramov medovkových listov, ktoré prelejme 1 litrom vody, zohrejme a po 10 minútach precedíme.

Pagaštan konský - kúpeľ osoží pri hemoroidoch, kŕčových žilách, pri zápaloch žíl a priaznivo ovplyvňuje krvný obeh. Pagaštan sa zvonku používa ešte proti reume, ischiasu, zápale sedacieho nervu, pri popáleninách a všetkých druhoch lámok. Príprava kúpeľu je odlišná od iných. Posekáme kilo gaštanov a varíme štvrť hodinu v štyroch litroch vody. Potom odvar precedíme a nalejeme do vody na kúpanie.

Pamajorán obyčajný (oregano) – už jeho ľudový názov Dobromyseľ hovorí, že po kúpeli budete svieži a hlavne v pohode. Osoží pri vyčerpanosti, rôznych stavoch nervovej únavy (bolení hlavy a pod.) a zlepšuje náladu, čiže pôsobí ako antidepresívum. Droga pôsobí tiež dezinfekčne. Neodporúča sa jeho užívanie v tehotenstve a pri epilepsii. Čerstvý pamajorán zalejeme olivovým olejom a  rozmliaždime v  mažiari. Takto pripravený aromatický roztok vlejeme do horúceho kúpeľa.

Podbeľ liečivýkúpeľ je výborný pre ľudí s mastnejšou pokožkou, na podráždenú kožu, kožné zápaly a bercove vredy. Zápar pripravíme z 200g drogy, ktorú zaparíme 2l vriacej vody a necháme lúhovať 20 minút.

Puškvorec obyčajný - používa sa na prípravu osviežujúcich kúpeľov. Podzemky tejto rastliny obsahujú silicu so vzpružujúcim a prekrvujúcim účinkom. Kúpele pomáhajú pri studených nohách a rukách, vtedy ich používame čo najteplejšie. Kúpeľ si nerobte večer. Po kúpaní je vhodné aspoň hodinu odpočívať pod prikrývkou. Zápar do kúpeľa: 6 polievkových lyžíc drogy lúhujeme 20 minút v litri vody. Alebo  200g podzemku sa dá do 5 litrov studenej vody. Na druhý deň sa prihreje na bod varu, vylúhuje sa a pridá do vody na kúpanie.

Rebríček obyčajnýkúpeľ má protizápalový, hojivý a antibakteriálny účinok, sťahuje póry a je veľmi vhodný na mastnú nečistú pokožku. Taktiež sa používa pri zápale vaječníkov, už prvý kúpeľ v rebríčku odníme bolesť a zápal začne ustupovať. Tento kúpeľ je dobrý tiež pri nočnom pomočovaní 09240008detí a starších ľudí, pri bielotoku, nepravidelnej menštruácii a pri prechode. Spravíme si zápar z 250g vňate, po 20 minútach scedíme.

Repík lekársky - protizápalovo účinkujúca bylina.  Používa pri rôznych kožných ochoreniach, ekzémoch, alebo pri zníženej hnojivosti kožných poranení. Kúpeľ je vhodný aj pre mastnú a nečistú pokožku s hojivými účinkami. Pomáha tiež pri rehabilitácii zlomenín. Použijeme 200g vňate repíka na 3 l vody, po 20 minútach scedíme.

Rozmarín lekársky kúpeľ upokojuje a odstraňuje nervové vyčerpanie. Pomáha nohám – predovšetkým pri reumatických ochoreniach a proti únave od nôh. Aktivuje telesné funkcie a zlepšuje koncentráciu mysle. Pomáha vzpružiť svaly po fyzickej drine, ale i nervy a zvlášť pamäť po psychickej námahe. Kúpeľ sa neodporúča pred spánkom práve kvôli výnimočným povzbudivým účinkom. U mnohých ľudí môže rozmarín vyvolať alergické vyrážky,  preto buďte opatrní. Pri príprave aromatického kúpeľa použijeme 50 g drogy na dva litre vody, ktoré ďalej riedime v kúpeli.

Šalvia lekárska - mierni zápaly, hojí rany, znižuje vylučovanie potu. Kúpeľ je vhodný pre nečistú pleť a akné. Pred objavením dezodoračných sprejov sa šalviový kúpeľ používal proti poteniu a proti nepríjemnému telesnému pachu. Kúpeľ má osviežujúci, dezinfekčný, sťahujúci a protizápalový účinok. Sedací kúpeľ: 4 plné hrste listov dáme na noc do studenej vody. Nasledujúci deň všetko privedieme do varu a zohriate pridáme do kúpeľa.

Tymian - Kúpeľ má príjemnú vôňu. Pre svoj protizápalový i prekrvujúci účinok je vhodný na ošetrenie mastnej pokožky s rozšírenými pórmi. Kúpeľ celkovo povzbudzuje fyziologické funkcie organizmu. Rimania ho spájali so statočnosťou a preto ho pridávali do kúpeľa vojakom, ktorí sa chystali do boja. Pri kúpeľoch používame 200 g drogy (zápar alebo odvar) na polovicu vane.

Žihľava dvojdomá - kúpele sa odporúčajú pri bolestiach chrbta, zúžených cievach na nohách, tiež pri ischiase. Používa sa pri reume a zápaloch nervov na rukách a nohách. Ak Vám vypadávajú vlasy, tak si ich môžete v kúpeli umyť. Na kúpeľ dáme 200g žihľavovej vňate na noc vylúhovať do 6-8 l studenej vody, na druhý deň scedíme a vzniknutý extrakt si pridáme do kúpeľa.

Množstvo receptov nájdete aj na stránke www.byliny.sk. Využívanie bylinných kúpeľov, hlavne dlhodobé, konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.