Žihľava dvojdomá

Rastie takmer všade. Pre niekoho je len burinou, ktorú treba zlikvidovať. Pre iných je to vynikajúci prírodný liek. V liečiteľstve je známa od stredoveku. Používa sa hlavne na prečistenie a detoxikáciu organizmu.

381107_article_photo_oR4NAmN0_900x

Žihľava pomáha aj pri chorobách dýchacích orgánov, pri katare žalúdka a čriev, podporuje tvorbu červených krviniek. Prečisťuje krv a lieči zápaly močových ciest, reumu svalov a kĺbov, poruchy látkovej premeny, ochorenia žlčníka, pečene, hemoroidy, zápchu, žalúdočné problémy a vypadávanie vlasov. Mnohí si dozaista ešte pamätajú zelený žihľavový šampón. Žihľavu zbierame praktický celý rok od začiatku jari až do neskorej jesene. Zbierame celú vňať alebo len samostatné li381107_article_photo_MD71aIL0_900xsty. Konzumujeme ju buď čerstvú v rôznych šalátoch alebo omáčkach. Alebo ju usušíme a používame na prípravu bylinkových čajov. Ja som si zo žihľavy pripravil pesto a sirup.

Žihľavové pesto: presné množstvá vám nenapíšem lebo som to robil ako vždy od oka. Použil som žihľavové listy a listy medvedieho cesnaku. Prisypal som za hrsť orechov - vlašské, kešu a pistácie. Je to len na vás aké požijete. Zalial olivovým olejom a rozmixoval na kašu. Aby sme mali pesto celý rok, najlepšie je ho naplniť do mikroténových sáčkov a dať zmraziť. Ja som pesto hneď aj použil381107_article_photo_UZcf5IP0_900x na marínovanie jahňaciny.

Žihľavový sirup: tu je už potrebné dať si pozor na množstvá, aby sme sirup zbytočne nepresladili. Na liter vody potrebuje zhruba 100 gramov žihľavy, kilo cukru a 1 dekagram kyseliny citrónovej. Vodu privedieme do varu a odstavíme. Ešte do horúcej vložíme žihľavu a necháme do druhého dňa lúhovať.  Na druhý deň vodu scedíme, pridáme cukor, kyselinu citrónovú a chvíľu povaríme. Do sirupu môžeme ešte vložiť na plátky nakrájaný citrón. Necháme to pár hodím postáť a zlejeme do fliaš.

Množstvo receptov zo žihľavy nájdete aj na stránke www.byliny.sk. Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.