Ďatelina lúčna

V priebehu mája sa množstvo lúk sfarbí do fialova. Túto kráľovskú farbu im dáva množstvo rozkvitnutých kvetov ďateliny lúčnej. Tie okrem peknej farby, vône a šťastia, ktoré prinášajú štvorlístky, majú aj liečivé účinky. Preto sa pridávajú do množstva bylinných zmesí. Nie len pre svoju chuť, ale hlavne pre svoje priaznivé účinky na naše zdravie.

P5313651

Ďatelina čistí krv, detoxikuje a zlepšuje činnosť pečene. Je možné ju použiť pri liečbe kožných ochorení. Používa sa na obklady pre omývanie ekzémov, vrátane lupienky. Ak vás bodne hmyzom, tak stačí priložiť čerstvý kvet. Tiež osoží pri kašli a zahlienení a dokáže vyčistiť dýchacie cesty.

Ďatelina sa radí medzi ženské bylinky. Je dobrá pre ženy v prechode. Tiež pri nepravidelnej menštruácii, gynekologických zápaloch a na podporu otehotnenia.

Okrem bylinných zmesí môžete ďatelinu upraviť aj ako sirup. Potrebujeme zhruba liter kvetov červenej ďateliny - ak sa vám medzi nich primiešajú aj biele kvietky ďateliP5313669ny plazivej, nič sa nestane, jej účinky sú približne rovnaké ako účinky ďateliny lúčnej. Zalejeme rovnakým množstvom vody a chvíľu povaríme na miernom ohni. Nádobu zakryjeme a necháme do druhého dňa lúhovať. Ďatelinový nálev precedíme, vyžmýkame a privedieme do varu. Keď to vrie, tak pridáme kilogram cukru a citrón alebo pomaranč nakrájaný na tenké plátky aj s kôrou. Povaríme ešte desať minút, scedíme a naplníme do fliaš. Sirup je výborný proti kašľu.

Samotné kvety sú jedlé a čerstvo nazbierané ich môžeme používať ako dochucovadlo do šalátov. Listy ďateliny sa dajú upraviť ako špenát, posypať nimi môžeme chlieb s maslom alebo nátierkou. Tiež ich môžeme pridať do šalátov. Vyskúšať môžete aj ďatelinový chlieb, ktorý dodnes ako tradičné pochúťku pečú v Írsku.

Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.