Lipa malolistá

Lipa je jednou z najznámejších a najpoužívanejších liečivých rastlín. Tvorí súčasť mnohých liečivých zmesi. Používa sa najmä pri chorobách z prechladnutia, zápaloch dýchacích ciest a chrípke.

456669_article_photo_3snejzc_900x

Na Slovensku snáď niet mesta alebo obce, v ktorej by nebola aspoň jedna lipa. Mnohé z nich majú dokonca celé lipové aleje. Možno preto sa stala aj naším národným stromom. Lipa  sa môže podľa druhu dožiť úctyhodného veku. Lipa malolistá  600 rokov a lipa veľkolistá až 10456669_article_photo_jgyffrd_600x00 rokov. Najznámejšou je asi lipa kráľa Mateja, ktorá rastie v zámockom parku v Bojniciach. Podľa povesti zasadil túto lipu Matúš Čák Trenčiansky ešte v roku 1301.

Lipa kvitne od začiatku júna až do júla. Záleží to od oblasti na Slovenska. Zberajú sa kvety v čase ich plného rozkvitnutia.

Lipa je jednou z najznámejších a najpoužívanejších liečivých rastlín. Tvorí súčasť mnohých liečivých zmesi. Používa sa najmä pri chorobách z prechladnutia, zápaloch dýchacích ciest a chrípke. Má potopudné a odhlieňovacie účinky. Však to všetci poznáme, keď sme prechladnutí. Vypiť lipový čaj a šup pod perinu, potiť sa.

Lipový odvar

1-2 čajové lyžičky usušených lipových kvetov zalejte 1/4 litrom vriacej vody a 10 minút nechajte spariť. Pite 2 až tri šálky denne.

Okrem odvaru sa dajú lipové kvety použiť aj v iných bylinkových receptoch. Tu sú niektoré z nich.

Lipové cukríky proti kašľu

Suroviny :  120 g pravého včelieho medu, 100 g kryštálového cukru, 2 polievkové lyžice silného lipového odvaru, šťavu z polovice citróna.

Spolu varte med, cukor, lipový čaj a šťavu z citróna tak dlho, dokedy pri skúške tuhosti vareškou získate tzv. „veľkú perlu". To bude znamenať, že cukrík je správne pripravený a stvrdne. Uvarenú hmotu vylejte na navlhčenú dosku (plytký tanier) a mokrým ostrým nožom krájajte kocky teda cukríky. Nechajte hmotu vytvrdnúť. Po úplnom stuhnutí ich odložte do skleného pohára a uzatvorte vrchnákom.

456669_article_photo_rkwihsl_900x

Lipový sirup

Suroviny : 3 hrste čerstvých lipových kvetov, liter vody, lyžičky kyseliny citrónovej, 1 kg cukru.

Kvety prelejte horúcou (nie vriacou) vodou a nechajte postáť 24 hodín. Preceďte, pridajte cukor a kyselinu citrónovú, priveďte do varu a uvarte hustejší sirup. Ochutiť môžete pridaním klinčekov alebo škorice, ktoré však nevarte dlhšie ako 15 minút. Rozdeľte do malých fliaš.

Kúpeľ

Potrebujete na to 300 – 500 gramov kvetov, ktoré zaparíte jedným až dvoma litrami vody. Zápar vlejte do horúceho kúpeľa. Kúpeľ je vhodný večer, keď sa cítite vysilený alebo nervózny.

Množstvo receptov z byliniek nájdete aj na stránke www.byliny.sk. Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.