Vachta trojlistá

Vachta trojlistá je nazývaná aj "horká ďatelina", a to vďaka obsahu horčín a trieslovín. Jej nelahodnú chuť bohato vyvážia jej priaznivé účinky na trávenie.

Pôsobí povzbudivo na činnosť žliaz, zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav, má mierne preháňajúci účinok, celkovo posilňuje organizmus a upravuje funkcie pečene a žlčníka. V zmesi s inými bylinami pôsobí aj na upokojenie nervov. Vachta býva súčasťou rôznych horkých žalúdočných čajov, tinktúr a extraktov.

444399_article_photo_41w5zu7_900x

Čaj na žalúdočnú nervozitu

Potrebujeme: list vachty 5 (dielov), vňať ľubovníka 4 (diely), koreň puškvorca 3(diely), koreň valeriány 3(diely), vňať zemežlče 3(diely), vňať mäty 3(diely), vňať stavikrvu 3(diely), vňať paliny 2(diely), vňať rebríčka 2(diely), kvet rumančeka 1 (diel), koreň angeliky 1(diel).

Dve lyžice zmesi dáme do 1/4 1 vlažnej vody a necháme macerovať, najlepšie cez noc, najmenej 8 hodín. Ráno macerát precedíme, na zmes nalejeme druhý 1/4 1 vody, uvedieme do varu, necháme prikryté asi 15 minút, precedíme k prvej časti a pijeme trikrát denne nalačno, minimálne pol hodiny pred jedlom.

Odvar

2 lyžičky sušených rezaných listov na 1/4 l vody. Necháme prejsť varom,  na 15 minút odstavíme a potom scedíme. Užívame chladný po lyžičkách 1 -2 šálky obdeň.

444399_article_photo_ejmauzb_900x

Zmes na nervy

Potrebujeme: po jednej lyžičke vachty (list), kozlíku (koreň),  mäty (list)

Zmes dobre premiešame a prelejeme 1/3 l vriacej vody. Necháme prejsť varom a odstavíme. Užívame chladný po lyžičkách, maximálne 2 šálky denne.

Prášok

Sušené listy rozomelieme najemno a užívame na špičku noža 3 - 5 krát denne pri vyššie uvedených problémoch.

Tinktúra

30 g drogy sa týždeň nechá vylúhovať v 1/8 Aj liehu alebo vodky a trikrát denne sa pred jedlom užíva 10 kvapiek na kocku cukru.

Upozornenie: Droga je nebezpečná pre ťarchavé ženy. Pri väčších dávkach, alebo pri dlhodobom užívaní môže vachta trojlistá spôsobiť nevoľnosť až otravu! Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.