Bylinkové sirupy

P4053141Bylinkové sirupy nepatria zrovna k najšetrnejšiemu spracovaniu byliniek. Na druhej strane sú vhodné nie len pri liečení chorôb, ale aj ako sladidlo do nápojov. Čo ocenia najmä vaše deti.

Ich domáca výroba je pomerne jednoduchá a hlavne poznáte presné zloženie. Bylinné sirupy sú prirodzenými liečivami, ktoré by sme nemali používať dlhodobo. Rovnaký druh byliniek by sme nemali konzumovať dlhšie ako 6 týždňov.

Základom každého sirupu je cukor. Nie najzdravšia potravina, tak preto odporúčame používať hlavne hnedý nerafinovaný cukor, keď sa dá lepšie je použiť med . Ďalej sa pridáva ako konzervačná prísada, buď citrón alebo kyselina citrónová. Takto vyrobené sirupy môžeme pre dlhšiu trvanlivosť krátko sterilizovať. Na ich skladovanie je najvhodnejšie suché temné miesto v chladnejšej miestnosti.

Levanduľový sirup – potrebujeme 3 hrste čerstvých levanduľových kvetov, 500 ml vody, 500g cukru, polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej. Do prevarenej vody pridáme 3 hrste čerstvo natrhaných levanduľových kvetov. Necháme lúhovať aspoň 24 hodín. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú a necháme zovrieť. Ešte horúce plníme do pohárov a dáme sterilizovať do deky.

Lipový sirup – je prevenciou na množstvo chorôb či je to chrípka alebo prechladnutie. Vie povzbudiť organizmus pri únave.

Na sirup potrebujeme: 4 hrste lipového kvetu, 3 citróny, 900 g trstinového cukru, 100 ml agávového sirupu, 1 l vody, 5 ks klinčekov, 1 celá škorica. Kvety lipy umyjeme, zalejeme vriacou vodou a odstavíme do druhého dňa. Scedíme cez plátno, pridáme šťavu z citrónov, med či sirup, klinčeky, škoricu a uvedieme do varu. Varíme približne 10 minút a potom sirup zlejeme do čistých fliaš.

Mätový sirup - je známa svojím povzbudzujúcim účinkom na trávenie, nechutenstvo a plynatosť. Pomáha tak pri žalúdočných, ako pri žlčníkových problémoch, teda keď "nám to netrávi". Má tiež priaznivý vplyv na imunitu a ako prevencia proti nachladnutiu. Mätový sirup možno používať nielen na sladenie bežných nápojov, ale je výborný aj do nealko a alkoholických koktailov.

Recept: 50 dkg čerstvej opranej vňate mäty, 0,5 litra vody, 1 väčší citrón bez jadierok na plátky (alebo lyžička kyseliny citrónovej), 0,5 kg cukru. Najskôr zmiešame vodu s cukrom, uvedieme do varu a až začne zmes hustnúť, pridáme na menšie kúsky narezanú mätovú vňať a citrón. Krátko povaríme, potom priklopíme a za občasného miešania necháme 2 - 3 hodiny odstáť. Potom precedíme cez plátno, opäť zahrejeme takmer k bodu varu a plníme do fliaš.

Medovkový sirup - Medovka upokojuje, preto sa sirup pije pred spaním. Sirup pomáha tiež pri tráviacich problémoch, nadúvaní a bolestivej menštruácii.

Potrebujeme 200 g medovkovej vňate, 4 litre vody, 10 g kyseliny citrónovej, cukrový sirup z 1 kg cukru a 1 l vody. Čerstvú vňať opláchneme v studenej vode a nasekáme na menšie kúsky, použijeme listy i stonky. Vo veľkej sklenenej fľaši zalejeme 4 l vriacej vody. Pridáme kyselinu citrónovú a necháme stáť do druhého dňa. Precedíme, pridáme sirup, ktorý sme pripravili povarením cukru vo vode, prelejeme do vyšších fliaš a uskladníme v chlade. Užívame 2 polievkové lyžice na dobrý spánok, alebo do čaju.

Skorocelový sirup - pomáha pri kašli a ochoreniach priedušiek, na prípravu sirupu môžete použiť akýkoľvek druh, najúčinnejší je však skorocel kopijovitý. Tento sirup sa nevarí a potrebuje čas, aby dozrel.

Do čistej sklenej fľaše ukladáte vrstvu umytých okvapkaných skorocelových listov, posypete cukrom, znovu navrstvíte listy a takto pokračujete, kým je nádoba plná a obsah dobre utlačený. Fľašu zatvorte, zabaľte do starej utierky a zakopte do zeme. Po mesiaci fľašu vyberte, obsah vylisujte a prevarte. Môže byť zakopaná aj dlhšie.

Sirup proti infarktu – nápoj vhodný ako prevencia pred infarktom.

Potrebujeme 500 g kryštálového cukru, 200g očistených strúčikov cesnaku, 50 g očisteného chrenu, 150 g olúpané cibule, 4 ks väčších citrónov, 1 l prevarenej vody. Strúčiky cesnaku prelisujeme alebo pomelieme spolu s cibuľou. Chren nastrúhame a pridáme k cibuli a cesnaku. K zmesi prilejeme šťavu vytlačenú zo 4 ks citrónov, prevarenú vodu a prisypeme cukor. Necháme 14 dní lúhovať na chladnom a tmavom mieste. Výluh precedíme a uchovávame v chladničke. Pohár tohto nápoja pijeme ráno a večer.

Sirup na odhlienenie pľúc - tento sirup pomôže eliminovať hlien usadený v pľúcach. Potrebujeme 1 polievková lyžica koreňa ibiša lekárskeho, 1 polievková lyžica ľanových semiačok, 1 polievková lyžica šalvie lekárskej, 1 nakrájaný citrón (aj so šupkou), 1 šálka čistého javorového sirupu 1 liter filtrovanej vody.

Do hrnca vlejte vodu, pridajte čistý javorový sirup a prehrejte spolu na miernom plameni. Pridajte ostatné prísady a stiahnite na nízku teplotu. Po 15-tich minútach odstavte a zmes preceďte. Vychladnutý sirup prelejte do vhodnej sklenenej nádoby a uchovávajte v chladničke. Užívajte 1 polievkovú lyžicu 3-krát denne, až kým nepocítite zlepšenie a kým sa kašeľ nevytratí.

Užívanie bylinkových sirupov, hlavne dlhodobé, konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom. Množstvo receptov nájdete aj na stránke www.byliny.sk.